E-book: voorkom een vechtscheiding
Op mijn website plaats ik regelmatig artikelen die informatief zijn en meestal gerelateerd aan mijn mediationpraktijk. Nu heb ik besloten om mijn persoonlijke verhaal met jou te delen. Ik moet je eerlijk bekennen, dat ik dat best een beetje eng vind. Maar ik heb besloten het gewoon te doen! Waarom doe ik dat? Omdat ik andere met mijn verhaal hoop te motiveren. Ik besef mij namelijk keer op keer, dat ik de cliënten in mijn praktijk ontmoet, terwijl zij zich bevinden tijdens een hele nare en moeilijke periode in hun leven. Toch kan ik voldoening uit mijn werk halen, als zij met goede afspraken mijn kantoor verlaten. Maar zodra zij de deur uitlopen, weet ik ook dat hun persoonlijke traject nu pas begint.
Misschien is dit een onderwerp, dat je niet zo snel zou verwachten op mijn website. Mijn kracht ligt immers in het zo goed mogelijk begeleiden van koppels die de beslissing hebben genomen om uit elkaar te gaan. Mijn missie als mediator is, om stellen zodanig te begeleiden bij het echtscheidingsproces, dat een vechtscheiding wordt voorkomen en dat alle afspraken in goed overleg worden genomen. Ik probeer ten alle tijden de weg naar de rechter te voorkomen, omdat dit naar mijn opvatting alleen maar verliezers tot gevolg heeft.
In de afgelopen weken heb ik veel vragen ontvangen, die allemaal te maken hebben met de huidige Corona crisis en de echtscheidingsprocedure.
Veel mensen denken dat er alleen een ouderschapsplan moet worden opgemaakt als je getrouwd bent en gaat scheiden. Dit klopt niet. Ook mensen die samenwoonde en hun relatie verbreken en beide het gezag dragen voor hun kinderen, moeten volgens de wet sinds 1 maart 2009 een ouderschapsplan opstellen.
Moeilijke gesprekken zijn onvermijdbaar in bepaalde situaties. In mijn praktijk heb ik meestal te maken met mensen die hebben besloten te scheiden. Deze gesprekken zijn moeilijk, omdat er altijd veel emotie bij komt kijken en de belangen heel uiteenlopend kunnen zijn. Echter moeilijke gesprekken heb je niet alleen bij een echtscheiding, maar bijvoorbeeld ook als een vriendschap niet zo lekker loopt, je het gesprek aan moet gaan met een disfunctionerende medewerker, je overlast ervaart van je buren of als de samenwerking op de werkvloer niet soepel verloopt. In al deze gevallen helpt het je, om je voor te bereiden op een lastig gesprek. De volgende vijf stappen kunnen je helpen bij de voorbereiding van een moeilijk gesprek:
Gaan jij en je partner uit elkaar, dan hebben jullie veel aan jullie hoofd. Wie blijft in het huis? Moet het huis misschien worden verkocht? Hoe verdeel je de spullen? Hoe vertel je het de kinderen en ga zo maar door. Ondanks alle emoties moet de scheiding in ieder geval goed geregeld worden voor de kinderen. De afspraken over de kinderen worden dan ook doorgaans vastgelegd in een ( verplicht) ouderschapsplan. Belangrijke afspraken gaan bijvoorbeeld over de verzorging en de opvoeding van de kinderen en hoe de omgang verdeeld moet worden. Onder begeleiding van een mediator kunnen jullie gezamenlijk deze afspraken juridisch vastleggen. Als mediator streef ik ernaar, jullie beide telkens het inzicht te geven, dat jullie deze afspraken als ouders maken en niet als ex- partners. Ik probeer het belang van de kinderen centraal te houden en te bewaken, omdat ik er van overtuigd ben dat iedere ouder het beste wenst voor zijn of haar kind(eren).
Aankomende zondag is het weer vaderdag. Een dag waar voornamelijk jongere kinderen naar uit kijken. Op school zijn ze al dagen bezig met het knutselen van tekeningen en knutselwerkjes. Kinderen hebben zelf gemaakte cadeautjes vaak zorgvuldig weggestopt in hun schooltas om het thuis vervolgens direct op hun kamer onder hun bed te verstoppen.
Om te beginnen heb ik rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en ben ik eveneens in de afgelopen tien jaar werkzaam geweest als civiel- en arbeidsrecht juriste. In mijn functie als juriste stond ik voornamelijk mensen bij tijdens moeilijke periodes in hun leven. Als je je baan dreigt te verliezen, heeft dat een enorme impact op je leven. Op dat moment is alles even onzeker en weet je niet wat je te wachten staat. Ongeveer hetzelfde gevoel ervaar je, wanneer je huwelijk of je relatie dreigt te eindigen. Het is een rollercoaster van emoties waar je dan mee te maken krijgt. Hoe ga ik rondkomen? Kan ik in het huis blijven wonen? Moet ik meer gaan werken? Ga ik mijn kinderen veel minder zien? Door deze onzekerheid schiet je, heel begrijpelijk, in de stress en kun je de situatie vaak niet meer overzien. Door de verschillende emoties die je ervaart, zoals verdriet en boosheid dreig je snel te belanden in een juridische strijd. Je wordt immers gedwongen bepaalde standpunten in te nemen.
Volgende week zondag is het weer Moederdag. Een dag waar voornamelijk jongere kinderen naar uit kijken. Op school zijn ze al dagen bezig met het knutselen van tekeningen en knutselwerkjes. Kinderen hebben zelf gemaakte cadeautjes vaak zorgvuldig weggestopt in hun schooltas om het thuis vervolgens direct op hun kamer onder hun bed te verstoppen.