Ik wil scheiden. Hoe pak ik dat aan?

Gepubliceerd op 19 augustus 2019 om 23:06

 

Waar begin je als je wilt scheiden?

Als je hebt besloten dat je wilt scheiden, heb je  heel veel aan je hoofd. Dit geldt in het geval je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of  je een relatie verbreekt. Ondanks alle emoties moet je zorgen dat je scheiding goed wordt geregeld. Er komt dan heel veel op je af. Maar waar moet je beginnen? Globaal moet je de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Melden aan je partner dat je wilt scheiden.  

De mededeling aan je partner dat u wilt scheiden, wordt ook wel de scheidingsmelding genoemd. Voor veruit de meeste mensen is dit misschien wel de moeilijkste stap, want hoe vertel je het aan je partner? Mijn advies is om het persoonlijk te vertellen, draai er niet omheen en geef je partner rustig de gelegenheid om te kunnen reageren. Belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en maak geen verwijten. Het is goed om toe te lichten waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan. Wees er op voorbereid dat er een emotionele reactie zal volgen en trap niet in de valkuil om verwijten met verwijten te beantwoorden. Jij loopt waarschijnlijk al langer rond met je besluit, voor je partner komt het misschien toch onverwachts. Respecteer dat je partner tijd nodig heeft om de klap te verwerken en na te denken over hoe het verder moet.

 

Stap 2: het ouderschapsplan.

Gaan jij en je partner uit elkaar en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan dien je samen als ouders een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen vastgelegd. Onder begeleiding van een mediator kunt je gezamenlijk deze afspraken juridisch vastleggen. In mijn praktijk vind ik het heel belangrijk ouders beide telkens het inzicht te geven, dat jullie deze afspraken als ouders maken en niet als ex- partners. Ik probeer het belang van de kinderen centraal te houden en te bewaken, omdat ik er van overtuigd ben dat iedere ouder het beste wenst voor zijn of haar kind(eren).Is overleg echt onmogelijk, dan dienen jullie beide en advocaat in te schakelen. 

 

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:

  • gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag);
  • samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

 

Stap 3: een echtscheidingsconvenant

Indien je besluit te gaan scheiden is het zeer verstandig om alle afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant is een overeenkomst tussen jou en je partner, waarin je afspraken vastlegt over onderwerpen als:

-alimentatie ( kinder - en partneralimentatie)

-pensioen

- uw koopwoning of huurhuis

-de boedelverdeling 

-spaargeld

Ouderschapsplan

 

Heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.