Is een ouderschapsplan verplicht?

Gepubliceerd op 13 augustus 2019 om 20:27

Gaan jij en je partner uit elkaar, dan hebben jullie veel aan jullie hoofd. Wie blijft in het huis? Moet het huis misschien worden verkocht? Hoe verdeel je de spullen? Hoe vertel je het de kinderen en ga zo maar door. Ondanks alle emoties moet de scheiding in ieder geval goed geregeld worden voor de kinderen. De afspraken over de kinderen worden dan ook doorgaans vastgelegd in een ( verplicht) ouderschapsplan.  Belangrijke afspraken gaan bijvoorbeeld over de verzorging en de opvoeding van de kinderen en hoe de omgang verdeeld moet worden. Onder begeleiding van een mediator kunnen jullie gezamenlijk deze afspraken juridisch vastleggen. Als mediator streef ik ernaar, jullie  beide telkens het inzicht te geven, dat jullie deze afspraken als ouders maken en niet als ex- partners. Ik probeer het belang van de kinderen centraal te houden en te bewaken, omdat ik er van overtuigd ben dat iedere ouder het beste wenst voor zijn of haar kind(eren).

 

 

Maar wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:

  • gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag);
  • samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

 

Aanpassen van uw ouderschapsplan

Elke ouderschapsplan is maatwerk en geheel afhankelijk van de situatie en jullie wensen. Het is dan ook goed mogelijk, dat jullie het ouderschapsplan nog een paar keer moet evalueren gedurende de jaren. Wat op dit moment passend is, voldoet over een aantal jaren misschien niet meer. Kinderen ontwikkelen zich voortdurend en situaties kunnen veranderen. Indien er behoefte aan is, dan bied ik mijn cliënten een jaar na het opstellen van het ouderschapsplan een gratis nazorgsessie aan.

 

Ouderschapsplan check

Indien jij en je ex-partner zelf al een ouderschapsplan hebben opgesteld, is het ook mogelijk deze door SDB mediation te laten controleren voordat jullie het ondertekenen. Het document zal worden gecheckt op ( juridische) houdbaarheid en redelijkheid en kunnen eventuele vragen worden besproken. Na deze check en eventuele aanpassingen, kunnen jullie er zeker van zijn dat alles wat van belang is, in het ouderschapsplan staat opgenomen.

 

Heb je nog vragen, stel ze gerust.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.