Je ouders hebben je verteld dat ze gaan scheiden.

 

Misschien maakte je ouders vaak ruzie met elkaar of misschien wel helemaal niet. Hoe dan ook, je zal wel héél erg geschrokken zijn toen je het hoorde. Nu weet je even niet, hoe het straks allemaal verder zal gaan. Hoe moet dat bijvoorbeeld met 2 huizen en 2 kamers?

 

Het is heel vervelend dat je nu niet goed weet waar je aan toe bent. Maar je moet wel goed onthouden dat het héél normaal is dat je nu soms boos, verdrietig en /of bang bent. Of soms boos, verdrietig en bang tegelijkertijd. Je moet ook nooit denken dat de scheiding jouw schuld is. Een scheiding is namelijk nooit de schuld van de kinderen. Het is een beslissing van je ouders.

 

 

Het is ook heel normaal dat je misschien erg verdrietig bent als je bijvoorbeeld ’s avonds alleen in bed ligt en niet kan slapen, omdat je steeds aan de scheiding moet denken. Het is misschien niet gemakkelijk, maar het is wel goed om er met andere mensen over te praten hoe jij je voelt. Als je het moeilijk vindt om er over te beginnen, kun je misschien een kaartje of een briefje schrijven. Op dat briefje schrijf je, dat je graag wilt praten over de scheiding van je ouders. Degene aan wie jij dat briefje geeft, zal dan zelf aan jou vragen wat je wilt bespreken. Kijk maar eens om je heen. Er vast iemand aan wie jij je verhaal kan vertellen. Dat kan een broer of zus zijn, oom of tante, opa of oma, buurvrouw, juf, meester, ouders van een vriendje of een vriendinnetje of gewoon een jongen of meisje in je klas die ook gescheiden ouders heeft. Het is ook goed om er met je ouders over te praten en hen vragen te stellen. 

 

Je ouders maken samen afspraken

De meeste ouders hebben samen het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dat betekent dat je ouders  belangrijke dingen die over jou gaan, samen beslissen. Dat blijft ook zo als ze gescheiden zijn: ook als je straks misschien vaker bij de één of bij de ander bent.

Je ouders moeten een heleboel zaken regelen als ze gaan scheiden, over onder andere het huis en over geldzaken. Maar je ouders maken ook afspraken over jou. Bijvoorbeeld bij wie je gaat wonen en hoe vaak je je andere ouder kunt zien. Maar bijvoorbeeld ook waar jij naar toe gaat in de vakanties en op feestdagen. Al deze afspraken worden opgeschreven in een ouderschapsplan. Ook jouw mening is belangrijk en het is goed als je jouw mening met je ouders deelt. Een mediator, zoals ik, helpt je ouders daarbij om goede en eerlijke afspraken te maken.

 

Internet

Op internet zijn ook allerlei tips te vinden over de scheiding of kun je lezen over ervaringen van andere kinderen met gescheiden ouders. Kijk maar eens op www.villapinedo.nl.