Bereid een moeilijk gesprek goed voor

Gepubliceerd op 23 oktober 2019 om 11:13

Moeilijke gesprekken zijn onvermijdbaar in bepaalde situaties. In mijn praktijk heb ik meestal te maken met mensen die hebben besloten te scheiden. Deze gesprekken zijn moeilijk, omdat er altijd veel emotie bij komt kijken en de belangen heel uiteenlopend kunnen zijn. Echter moeilijke gesprekken heb je niet alleen bij een echtscheiding, maar bijvoorbeeld ook als een vriendschap niet zo lekker loopt, je het gesprek aan moet gaan met een disfunctionerende medewerker, je overlast ervaart van je buren of als de samenwerking op de werkvloer niet soepel verloopt. In al deze gevallen helpt het je, om je voor te bereiden op een lastig gesprek. De volgende vijf stappen kunnen je helpen bij de voorbereiding van een moeilijk gesprek:

  1. Wat wil de ander?

Het is belangrijk je in te leven in de ander en je bewust te zijn van zijn of haar behoeftes. Probeer geen verwijten te maken, maar zoek naar de wederzijdse belangen. 

 

  1. Welk resultaat wil jij behalen?

Bepaal je eigen behoefte of doel. Alleen als je zelf duidelijk weet wat je wil, kun je daar tijdens het gesprek invloed op hebben.

 

  1. Geef iets, voordat het gesprek begint

Positieve feedback of een compliment is bepalend voor de sfeer nog voordat het gesprek begint. Als je het lastig vindt om een compliment te geven, kun je ook benoemen dat het positief is dat jullie samen het gesprek aangaan.

 

  1. Wees bewust hoe je overkomt

Je lichaamstaal of intonatie van je stem bepalen een groot gedeelte van je boodschap.

 

  1. Neem je voor actief te luisteren

Ook al ben je misschien boos of geïrriteerd probeer wel actief te luisteren. Zorg dat de ander zich ook echt gehoord en begrepen voelt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.