Heb ik een toestemmingsformulier nodig als ik op reis ga met de kids?

Gepubliceerd op 27 maart 2019 om 21:56

 

De meivakantie staat weer bijna voor de deur! Ben je gescheiden en ga je er even tussen uit en ben je van plan om op vliegvakantie te gaan met je kinderen? Wist je dat de kans dan groot is dat je een toestemmingsverklaring nodig hebt van de andere ouder? Mondelinge toestemming is niet voldoende. Ik adviseer alleenstaande ouders een getekende verklaring mee te nemen op vakantie. Immers wie na de scheiding alleen op reis gaat met zijn of haar kinderen, moet daarvoor meestal toestemming vragen aan de andere ouder. Dat heeft alles te maken met wie het gezag heeft over het kind.

 

Als je alleen reist met je minderjarige kind (tot 18 jaar), moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt gekregen van de andere ouder om te reizen. Reis je zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

 

Wanneer is toestemming vereist en wanneer niet?

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • Ben je een ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag en reis je alleen met je kind?  In dat geval heb je toestemming nodig van de andere ouder.
  • Ben je een ouder en heb je geen ouderlijk gezag en reis je alleen met je kind?  Hiervoor heb je ook toestemming nodig.
  • Ben je een ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) en reis je alleen met je kind? Hiervoor heb je geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten.

 

Als je toestemming nodig hebt, kun je het toestemmingsformulier invullen samen met de andere ouder. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in. Je kunt het formulier vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

 

Wat nu als je geen toestemming van de andere ouder krijgt?

Heb je toestemming nodig van de andere ouder, maar weigert de andere ouder zijn of haar toestemming, dan is het mogelijk om via de rechter alsnog toestemming voor een vakantie naar het buitenland met de kinderen te krijgen. Het is dan noodzakelijk een procedure tot ‘vervangende toestemming’ te voeren.

 

Wanneer je geen toestemming nodig hebt, is het wel verstandig aanvullende stukken mee te nemen

Heb je als ouder eenhoofdig gezag, dan heb je dus geen toestemming van de andere ouder nodig om naar het buitenland te reizen met de kinderen.

 

Voor een buitenlandse reis zijn echter wel aanvullende documenten nodig om aan te tonen dat er geen andere ouder is van wie toestemming gevraagd had moeten worden, dit zijn:

  • een recent uittreksel uit het gezagsregister;
  • een recent uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de ouder met eenhoofdig gezag

 

Ga voorbereid en met een gerust hart op reis, dan kan het genieten al op het vliegveld beginnen!

 

Heb je hierover nog vragen of wil je meer weten of wederzijds gezag? Neem dan contact met mij op of laat een berichtje achter op de website.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.