Hebben grootouders recht op een omgangsregeling?

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 om 20:48

 

 

Een scheiding is niet alleen ingrijpend voor de partijen zelf, maar ook voor grootouders is de scheiding van hun kinderen een ingrijpende aangelegenheid. Uit onderzoek is gebleken dat voor 53 procent van de grootouders geldt dat het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk is veranderd. Door de scheiding zijn feestdagen, verjaardagen en uitstapjes met de familie niet meer hetzelfde. De familie samenstelling verandert en soms komen er nieuwe gezinsleden bij door de vorming van een nieuw samengesteld gezin. In andere gevallen verandert de familiesituatie zodanig dat grootouders hun kleinkinderen nauwelijks of niet meer kunnen of mogen zien.

 

Geen wettelijk recht op omgang

Grootouders hebben in Nederland geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Het is voor grootouders in het uiterste geval mogelijk om de rechter te verzoeken een omgangsregeling met de kleinkinderen tot stand te brengen. Echter om dit verzoek succesvol te laten zijn, moeten zij wel aantonen dat zij ‘in nauwe persoonlijke betrekking’ tot het kleinkind staan. Dit betekent dat er vóór de scheiding al structureel en regelmatig contact moet zijn geweest tussen de kleinkinderen en de grootouders.

 

Ouderschapsplan

Hoewel het dus niet verplicht is, kúnnen ouders natuurlijk wel iets regelen over de omgang tussen de kinderen en hun grootouders. In vrijwel ieder ouderschapsplan dat bij een scheiding wordt opgesteld staat sowieso standaard iets over de omgang met andere familieleden.

 

Desgewenst  kan de rol van opa en oma ook uitvoerig worden beschreven in het ouderschapsplan, omdat grootouders tegenwoordig vaak een belangrijke rol innemen in het leven van de kinderen.  Voor kinderen zijn en blijven de opa en oma meestal een stabiele en veilige factor, vooral tijdens een heftige periode van de scheiding. In tijden van onrust en onzekerheid kunnen de grootouders een luisterend oor bieden en extra aandacht aan hun kleinkind besteden. Grootouders kunnen voor gewenste afleiding zorgen en het kind helpen bij de verwerking van de scheiding van hun ouders.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.