Niet getrouwd, toch een ouderschapsplan

Veel mensen denken dat er alleen een ouderschapsplan moet worden opgemaakt als je getrouwd bent en gaat scheiden. Dit klopt niet. Ook mensen die samenwoonde en hun relatie verbreken en beide het gezag dragen voor hun kinderen, moeten volgens de wet een ouderschapsplan opstellen.

Lees meer »

Heeft mijn (ex)- man altijd recht op co-ouderschap?

In de praktijk blijkt deze vraag tot veel verwarring te leiden. Immers heel veel vrouwen werken tegenwoordig, maar de meeste werken nog altijd parttime. Naast hun werk hebben zij ook de zorg voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen. De man is in de meeste gevallen nog altijd de hoofd kostwinner van het gezin en werkt fulltime. Als er besloten wordt te gaan scheiden, dan verlangen veel mannen tegenwoordig een co-ouderschap. Dit is voor vrouwen soms erg moeilijk. Zij voeden immers al jaren de kinderen op en brengen ze naar clubjes, verjaardagsfeestjes en de zwemles. Ik merk dat het voor vrouwen beangstigend is, raken zij naast hun huwelijk en hun levensstandaard ook hun kinderen kwijt? Mannen zijn aan de andere kant bang dat ze hun kinderen kwijt raken na de scheiding en sturen aan op een  gedeeld ouderschap. 

Lees meer »

Ouders vertellen stiefouders wat ze echt denken.

Een scheiding is een hele nare periode in je leven. Het is een rouwproces en heel moeilijk als er kinderen bij betrokken zijn. Het wordt helemaal ingewikkeld als er nieuwe partners in het leven komen, die ook een rol gaan spelen in het leven van je kind. Neemt die ander je plek in en is die ander wel oprecht met jouw kind? Het is heel belangrijk om ten alle tijden de situatie te blijven bekijken vanuit de ogen van het kind. Het is heel mooi als volwassenen dat kunnen opbrengen met elkaar. Een heel mooi voorbeeld zie je in deze video!

Lees meer »

Gescheiden en de eindmusical; Maak er een feest van!

De eindmusical van groep acht is een van de belangrijkste momenten voor kinderen in hun schoolloopbaan. Zij sluiten daarmee immers een hele periode af. Maar niet alleen voor de kinderen, ook voor de ouders is het een afsluiting van een belangrijke fase. Je kind gaat vanuit de veilige basisschool omgeving, de grote wereld verder ontdekken en wordt steeds zelfstandiger. Het proces van ‘loslaten’ gaat dan echt voor ouders beginnen en dat is niet altijd even gemakkelijk weet ik uit ervaring. Voor gescheiden ouders brengt dit soort gelegenheden vaak nog een extra spanning met zich mee. Immers op dit soort momenten zijn beide ouders tegelijkertijd aanwezig  om hun kind te zien optreden tijdens zo’n schoolavond. 

Lees meer »

Formulier toestemming reizen

Gaat u op vakantie met uw kinderen en bent u gescheiden, dan is de kans groot dat u een toestemmingsverklaring nodig heeft van de andere ouder. Ook als er mondeling toestemming is verleend, adviseer ik u een getekende verklaring mee te nemen op vakantie. Immers wie na de scheiding alleen op reis gaat met zijn of haar kinderen, moet daarvoor meestal toestemming vragen aan de andere ouder. Dat heeft alles te maken met wie het gezag heeft over het kind. Meestal hebben beide ouders het gezag.

Lees meer »

Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden?

Een scheiding is een zeer pijnlijke gebeurtenis in het leven binnen een gezin. Voor de partners, omdat jullie relatie niet heeft gebracht wat je had gehoopt. Voor de kinderen, omdat papa en mama niet meer bij elkaar willen zijn. Juist, omdat je als ouders vaak weet dat de scheiding voor de kinderen voor veel verdriet zal zorgen, kun je als ouders geneigd zijn het scheidingsbericht aan de kinderen voor uit te schuiven. Echter is het voor kinderen van belang juist niet te lang te wachten om deze pijnlijke boodschap te brengen.

Lees meer »

Maak van Moederdag een feestje

Aanstaande zondag is het weer Moederdag. Een dag waar voornamelijk jongere kinderen naar uit kijken. Op school zijn ze al dagen bezig met het knutselen van tekeningen en knutselwerkjes. De kinderen hebben de zelf gemaakte cadeautjes vaak zorgvuldig weggestopt in hun schooltas om het thuis vervolgens direct op hun kamer onder hun bed te verstoppen.

Lees meer »

Op vakantie met uw kinderen na een echtscheiding?

Gaat u op vakantie met uw kinderen en bent u gescheiden, dan is de kans groot dat u een toestemmingsverklaring nodig heeft van de andere ouder. Ook als er mondeling toestemming is verleend, adviseer ik u een getekende verklaring mee te nemen op vakantie. Immers wie na de scheiding alleen op reis gaat met zijn of haar kinderen, moet daarvoor meestal toestemming vragen aan de andere ouder. Dat heeft alles te maken met wie het gezag heeft over het kind. Meestal hebben beide ouders het gezag.

Lees meer »

Een samengesteld gezin; betekent goed met elkaar blijven praten.

Gemiddeld duurt het zeven jaar voordat er een redelijk balans is gevonden in het nieuwe gezin! Het is goed om te beseffen dat het voor kinderen vaak erg moeilijk is, wanneer zijn of haar ouders na de scheiding een nieuwe partner vinden. Kinderen verlangen immers vaak terug naar de oude gezinssituatie en maken een moeilijke periode van rouw door. Als er een nieuwe partner in beeld komt zal je kind deze hoop verliezen. Het is heel normaal dat kinderen zich in de nieuwe situatie kunnen gaan afzetten en ruzie maken met de nieuwe partner. Het is voor de nieuwe partner goed om te beseffen dat dit niet persoonlijk op hem of haar is gericht, maar dat dit vaak voortkomt uit een loyaliteitsconflict van de kinderen ten opzichte van de andere ouder. Het leuk een aardig vinden van de nieuwe partner, kan voor kinderen voelen als verraad naar de eigen ouder.

Lees meer »

Waarom heb ik er voor gekozen om mediator te worden?

Om te beginnen heb ik rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en ben ik eveneens in de afgelopen tien jaar werkzaam geweest als civiel- en arbeidsrecht juriste. In mijn functie als juriste sta ik voornamelijk mensen bij tijdens moeilijke periodes in hun leven. Als je je baan dreigt te verliezen, heeft dat een enorme impact op je leven. Op dat moment is alles even onzeker en weet je niet wat je te wachten staat. Ongeveer hetzelfde gevoel ervaar je, wanneer je huwelijk of je relatie dreigt te eindigen. Het is een rollercoaster van emoties waar je dan mee te maken krijgt. Hoe ga ik rondkomen? Kan ik in het huis blijven wonen? Moet ik meer gaan werken? Ga ik mijn kinderen veel minder zien? Door deze onzekerheid schiet je, heel begrijpelijk, in de stress en kun je de situatie vaak niet meer overzien. Door de verschillende emoties die je ervaart, zoals verdriet en boosheid dreig je snel te belanden in een juridische strijd. Je wordt immers gedwongen bepaalde standpunten in te nemen.

Lees meer »