Een samengesteld gezin; betekent goed met elkaar blijven praten.

Gepubliceerd op 12 maart 2018 om 14:36

Gemiddeld duurt het zeven jaar voordat er een redelijk balans is gevonden in het nieuwe gezin!


Het is goed om te beseffen dat het voor kinderen vaak erg moeilijk is, wanneer zijn of haar ouders na de scheiding een nieuwe partner vinden. Kinderen verlangen immers vaak terug naar de oude gezinssituatie en maken een moeilijke periode van rouw door. Als er een nieuwe partner in beeld komt zal je kind deze hoop verliezen. Het is heel normaal dat kinderen zich in de nieuwe situatie kunnen gaan afzetten en ruzie maken met de nieuwe partner. Het is voor de nieuwe partner goed om te beseffen dat dit niet persoonlijk op hem of haar is gericht, maar dat dit vaak voortkomt uit een loyaliteitsconflict van de kinderen ten opzichte van de andere ouder. Het leuk een aardig vinden van de nieuwe partner, kan voor kinderen voelen als verraad naar de eigen ouder.

 

Gun jezelf, je nieuwe partner en kinderen de tijd. Gemiddeld duurt het zeven jaar voordat er een redelijk balans is gevonden in het nieuwe gezin! Ouders die altijd samen voor hun kinderen hebben gezorgd, hebben de tijd gehad om een evenwicht te vinden tussen hun verschillende opvoedingsstijlen. Bij een stiefouder die er middenin valt, is dat evenwicht er nog niet.

 

Wees als ouders niet te streng voor jezelf. Enkele tips die je kunnen helpen:

  1. Het is belangrijk om alle gezinsleden te steunen waar mogelijk, maar verwacht niet dat je alle rouw en verdriet weg kan nemen. Een samengesteld gezin kent namelijk vaak verdriet als basis. Het is een hele andere start dan die je had met de andere ouder van je kinderen.
  2. Verdeel je aandacht zoveel mogelijk over alle kinderen, maar maak ook gerust tijd vrij voor je eigen kinderen.
  3. Zorg ook goed voor jezelf. Een nieuw gezin draaiende houden kan veel energie kosten. Zorg dat je als ouder en als nieuwe partner ook zelf toekomt aan ontspanning om nieuwe energie op te doen. 
  4. Zorg dat je als (stief-)ouders zoveel mogelijk op één lijn staat. Goede communicatie en een steunend (stief-)ouder systeem is helpend voor een stabiele gezinssituatie. Dat schept duidelijkheid voor de kinderen en dat schept ook veiligheid.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.