Samengestelde gezinnen en erfrecht

Gepubliceerd op 6 januari 2018 om 19:00

Gaat u een nieuw gezin vormen na een eerdere relatie? Laat u goed informeren over de nieuwe erfrechtelijke situatie voor uw kinderen.

 

Samengestelde gezinnen

Momenteel eindigt 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding. Na een scheiding wordt er met grote regelmaat weer hertrouwd. Beide partners brengen vaak kinderen uit een eerder huwelijk mee en zo ontstaan veel samengestelde gezinnen. De erfenis verdelen wordt hierdoor vrij ingewikkeld. Het is dan ook zeer aan te bevelen, om hier op voorhand goed over na te denken. Het is belangrijk dat u zich zorgvuldig laat informeren, zodat uw kinderen en uw stiefkinderen niet voor verrassingen komen te staan.

 

Samengestelde gezinnen komen, zoals gezegd, inmiddels in grote getalen voor. Maar wat nu als u hertrouwt en er verder niets wordt geregeld en een van beide ouders uit het samengestelde gezin overlijdt? Zonder een testament is het mogelijk, dat de kinderen van de overleden ouder een deel van de erfenis aan hun neus voorbij ziet gaan. De huidige wet voorziet namelijk in bescherming van de langstlevende partner, kinderen kunnen hun deel pas opeisen nadat ook de langstlevende is overleden. Het laten opstellen van een testament is dan ook een pré.

 

Erfenis stiefkind

Daarnaast is het goed om op te merken, dat een stiefkind normaal gesproken niet automatisch erft van een stiefouder. Er is immers geen bloedverwantschap. Wilt u dit wel regelen, dan is het  noodzakelijk dit in een testament op te laten nemen. In een testament kan een stiefkind tot erfgenaam benoemd worden en worden betrokken bij de wettelijke verdeling. Het stiefkind krijgt dan dezelfde positie als het eigen kind van degene die de erfenis nalaat.

 

Tot slot

Gaat u hertrouwen en vormt u een nieuw samengesteld gezin? laat u op voorhand goed informeren door een jurist of notaris.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Dijkstra
6 jaar geleden

Ik snap het belang van het opstellen van een testament na het lezen van dit stuk. Het is inderdaad erg ingewikkeld als je een samengesteld gezin hebt. Ikzelf heb ook een samengesteld gezin en het testament opstellen wordt dan toch wat complexer.
http://www.dv-vd.nl/277/particulier/schenken-en-erven/liever-een-testament

Julia Schneider
6 jaar geleden

Ik zelf heb ook te maken met een samengesteld gezin en wil graag een duidelijk testament opstellen. Een eerlijk testament vind ik belangrijk. Want het is inderdaad zo dat een stiefkind niet automatisch erft, terwijl je een stiefkind in veel gevallen toch als eigen kind ziet. Dit wil ik daarom in orde maken.
https://www.trcfamilie-erfrecht.nl/erfrecht/erfenis-en-testament

pim
5 jaar geleden

Wat fijn dat er na een echtscheiding vaak wordt hertrouwd. Ik geloof toch in het gezin als de hoeksteen van de samenleving. Wat voor gezin maakt me niet uit. Het klopt dat samengestelde gezinnen baat hebben bij een testament. https://www.dv-vd.nl/277/particulier/schenken-en-erven/liever-een-testament