Tien tips, scheiden met kinderen

Gepubliceerd op 9 januari 2018 om 17:04

Een scheiding is een pijnlijke gebeurtenis, zowel voor de ouders als voor de kinderen. Vooral in de periode nadat ouders hebben uitgesproken te gaan scheiden ontstaan er veel gevoelens van onzekerheid en onveiligheid bij kinderen. Hun huidige gezinsleven houdt immers op te bestaan. Ze raken hun oude leven kwijt en weten nog niet precies hoe hun nieuwe leven eruit zal gaan zien. Het gevolg is dat kinderen in deze periode met veel vragen zitten en het moeilijk hebben met de scheiding.

 

Kinderen voelen vaak van alles als hun ouders gaan scheiden en kunnen dit niet direct een plekje geven. Kinderen hebben een groot loyaliteitsgevoel naar beide ouders en willen hun ouders geen verdriet doen. Het is dan ook belangrijk je kind(eren) te helpen hun angsten en onzekerheden een plaats te geven, zodat ook zij de ruimte krijgen om hun verdriet te verwerken. Blijf met je kinderen in gesprek en wacht niet af totdat je kind(eren) zelf over de scheiding beginnen. Een scheiding is voor ouders doorgaans een hele zware en moeilijke periode. Het is begrijpelijk, dat het voor ouders soms lastig is de kinderen goed te begeleiden. Toch is het nodig je in de kinderen te blijven verplaatsen. De volgende tien tips kunnen je wellicht helpen tijdens of na uw scheiding.

 

  1. Vertel samen aan uw kinderen dat jullie gaan scheiden.
  2. Zorg tijdens overdracht momenten voor een prettige en neutrale sfeer.
  3. Zorg dat de scheiding zo weinig mogelijk veranderingen veroorzaakt voor uw kinderen. Denk aan school, woning en dagelijkse routines
  4. Ben bereid je eigen gevoelens aan de kant te zetten als dit goed is voor de kinderen.
  5. Maak geen ruzie met elkaar waar de kinderen bij zijn
  6. Zorg voor een goede onderlinge communicatie als ouders
  7. Het is heel belangrijk dat kinderen niet het gevoel hebben te moeten kiezen tussen hun ouders.
  8. Spreek met respect over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen
  9. Communiceer niet via de kinderen, maar communiceer met elkaar
  10. Maak duidelijke afspraken in het ouderschapsplan en wees een beetje flexibel.

 

Met vriendenlijke groet, Susanne den Boer

( jurist, mediator en eigenaar van SDB mediation)

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Dijkstra
6 jaar geleden

Mijn oom en tante gaan scheiden. Ze hebben kinderen en dat maakt het gebeuren wel wat lastiger. Deze tips zijn allemaal er goed. Vooral dat kinderen niet te veel beïnvloed worden door de situatie is belangrijk.
https://mantelovertoom.nl/mediation/medemblik